Úpadek autentické levice: Jak z toho ven?

18. 03. 2018 12:50:09
Autentické levicové strany (komunistické a socialistické) jsou v celé Evropě na ústupu, ČR nevyjímaje. Jako levičákovi je mi z téhle skutečnosti smutno. Pojďme zanalyzovat, v čem tkví zásadní problém současné autentické levice.

Píšu schválně autentická levice z toho důvodu, že novodobé snahy o inkarnaci levice do podoby zelených stran a jiných studentských, sluníčkářských, rádoby socialistických úderných oddílů, které navíc dští síru a jed na všechno a všechny kolem sebe, nelze ani omylem považovat za skutečně levicová hnutí.

Na evropské politické scéně se v posledních letech objevuje nový trend - a to sice populisticko-oligarchická hnutí typu ANO 2011. Ve Francii je to strana Emmanuela Macrona En Marche!, v Itálii pak strana Forza Italia Silvia Berlusconiho. Tyto strany/hnutí soustavně kradou myšlenky levicových stran - ovšem oficiálně se pasují na středo-pravicová hnutí. Opak je pravdou, tyto strany jsou ve skutečnosti středo-levicové, případně populistické. Stačí si přečíst jejich program, který je ve většině případů ryze sociálně-demokratický. V ostatních případech je naprosto flexibilní, aby si tam každý mohl najít něco, co se mu líbí.

Zásadním problémem současné autentické levice v ČR je tedy hnutí ANO.

ANO na základě svého flexibilního programu a charismatického lídra v podobě Andreje Babiše krade voliče kompletně všem stranám, ale zejména těm levicovým.

Co by tedy KSČM a ČSSD měli v současné situaci dělat?

Autentická levice u nás - v tomto případě KSČM - se stále ještě vyrovnává s jakobínsko-leninistickým dogmatismem doby minulé. Současní komunisté se jednoznačně musí odstřihnout od doby před rokem 89. Pakliže to neudělají - strana nepřežije. Rovněž by měla obměnit vedení za mladší a perspektivnější tváře. Lidi už nebaví se neustále koukat na naprosto necharismatického a nudně upovídaného Vojtěcha Filipa. Pro komunisty jistě udělal své, ale jeho doba už je dávno pryč. Naprosto zásadní pro KSČM bude volba nového předsedy. Předpokládám, že naneštěstí vyhraje opět Filip, což by byla katastrofa. Ideální by do čela KSČM byla Kateřina Konečná, Zdeněk Štefek, nebo Jiří Dolejš. Avšak předpokládaný případný nástupce Filipa má být Josef Skála - schopný rétor se špetkou vůdcovského charismatu. Problém je v tom, že ideově je stále v minulosti. Jinými slovy je pro dnešní dobu nepoužitelný. KSČM by také neškodila změna loga - třešně opravdu nejsou nejšťastnější volbou (samozřejmě, že srpem kříženým s kladivem by si nepolepšili).

Co se týče ČSSD - naprosto tragická byla volba Jana Hamáčka jako předsedy strany. Stejně jako Filip je naprosto necharismatickým lídrem. To, že je slušný a poměrně reprezentativní, je sice moc hezké, ale v současné době to rozhodně nestačí. Bývalý pučista Jiří Zimola, který je nyní místopředsedou, by byl jenom o trochu lepší volba. Naprostým ideálem by byl Jaroslav Foldyna. Mimochodem, charisma je věc, kterou má jednoznačně - jinak můj neoblíbený - předseda britských labouristů Jeremy Corbyn a výsledky Labouristické strany v britských parlamentních volbách jsou toho jasným důkazem. Nicméně hlavním bodem pro sociální demokraty by momentálně měl být návrat k realizaci skutečně levicové politiky. Domnívám se, že mnoho vedoucích členů soc. dem. ještě pořád spočívá v ideologické náruči Andreje Babiše. Dalším nemalým minusem soc. dem. je samozřejmě dluh - téměř nepředstavitelných 327 milionů korun.

A co by si levičácké strany měli přece jenom odnést z onoho jakobínsko-leninistického dogmatismu?

Hlavně umění táhnout za jeden provaz a disciplinární teror. To znamená, že když například Marta Semelová prohlásí něco tak nehorázného, jakože doznání Milady Horákové nebyla vynucená, je samozřejmě na místě ji ze strany bezpodmínečně a s velkou pompou vyloučit. A ne, opravdu nepokládám za dostatečné vysvětlení, že její nevyloučení je vlastně důkazem toho, že je KSČM skutečně strana, ve které nikdo není za svůj názor perzekvován.

A co ještě?

Schopnost absolutní sebekritiky.

Thamzing - slovo při kterém se liberálům ježí vlasy na hlavě. Jedná se o proces brutální sebekritiky, tehdy hanebně uplatňovaný na popud Mao Ce-tunga řadovými členy Čínské komunistické strany vůči jejím vyšším funkcionářům. S nadsázkou by dnes tento proces měla podstoupit kompletně celá levicová scéna.

Sečteno podtrženo: Chce-li KSČM zůstat parlamentní součástí české politiky, musí neodkladně obměnit své vedení a rovněž změnit celkovou image strany. Chce-li se ČSSD opět dostat do vedoucí pozice, musí se zcela jasně vrátit doleva. V rámci možností se ideově vymezit vůči hnutí ANO, nenechat Babiše slíznout všechnu smetanu a snažit se oslovit co nejširší veřejnost.

Autor: Štěpán Jícha | neděle 18.3.2018 12:50 | karma článku: 13.34 | přečteno: 697x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 19.65 | Přečteno: 232 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.41 | Přečteno: 548 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 392 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1383

Jsem člověk se zájmem o filozofii, historii, estetiku a celosvětové dění. Snažím se prezentovat málo známé, avšak podstatné skutečnosti. Co se politiky týče, nejblíže mám k autentické, původní levici. Ostře vystupuji proti snaze inkarnovat současnou levici do zelených hnutí a jiných rádoby socialistických, studentských úderných oddílů. Euroskeptik, silný kritik Severoatlantické aliance.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...